Importanța micului-dejun în orice dietă

O vorba veche spune ca la micul dejun omul trebuie sa fie egoist, pranzul sa il imparta cu prietenii si cina sa le-o ofere dusmanilor. Total adevarat! Micul dejun ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei si nu doar sa fie alcatuit dintr-o ceasca de cafea sau un suc de fructe si asta in cel mai bun caz.

Micul dejun fie servit ca unui rege, pranzul ca unui print si cina ca unui sarac. Astfel, ghidandu-se dupa aceste principii, oamenii vor slabi si isi vor mentine starea de sanatate.

De ce nu trebuie sa renunti la micul dejun?

Din ce in ce mai multi oameni renunta la micul dejun, de la cei mai tineri pana la cei mai in varsta. Acest fapt poate avea consecinte devastatoare asupra organismului, crescand sansele de a dezvolta obezitate si un nivel ridicat de colesterol.

Renuntarea la micul dejun implica si necesitatea unui consum mult mai mare de hrana in a doua parte a zilei, la pranz si la cina. De asemenea, lipsa hranei in prima parte a zilei priveaza corpul de necesarul de energie pentru a functiona corect si pentru a-si indeplini in mod corect actiunile pe parcursul zilei.

Indeosebi pentru fumatori, renuntarea la micul dejun insa nu si la tigara sau la tigarile de dimineata poatre insemna instalarea unui ulcer sau a unei gastrite.

Care este momentul potrivit penttru a consuma micul dejun?

O ora exacta pentru a consuma micul dejun nu exista general valabila pentru ca oamenii au programe de lucru diferite. Unii se trezesc la ora 6 si in niciun caz nu pot lua micul dejun la ora 9, poate doar o gustare atunci.

Iar cei care se trezesc la ora 9 nu pot sa isi puna ceasul cu 2-3 ore mai devreme doar pentru a manca. Specialistii au ajuns la concluzia ca micul dejun trebuie consumat la maxim 30 de minute de la trezire, cand senzatia de foame incepe sa apara.

Ce alimente sunt recomandate pentru a fi consumate la micul dejun?

In primul rand, un mic dejun satios si sanatos in acelasi timp nu trebuie sa contina mezeluri, semipreparate sau mancaruri foarte grele, ramase de la masa de seara.

Micul dejun trebuie sa contina un fruct (banana este ideala deoarece contine carbohidrati, potasiu si vitamine), poate un iaurt grecesc (pentru necesarul de calciu, probiotice si proteine), fulgi de ovaz, seminte de in, afine sau alte fructe de padure, cereale integrale, paine din faina integrala unsa cu unt, un ou fiert moale, avocado, branza proaspata, un pahar de suc natural pregatit in casa si lista poate continua.

Asadar, micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei si sub nicio forma nu trebuie ignorata importanta acesteia.

Lasă un răspuns